onsdag 21. oktober 2009

Men hva betyr ordet "Nicaragua"?

Det er alltid spennende å lete etter hva ord betyr. Ofte ligger svaret langt borte fra hva en kunne forvente seg. Kanariøyene har for eksempel ingenting å gjøre med kanarifugler, men med hunder. Navnet kommer fra latinsk canis som betyr hund. De som reiser dit reiser altså til Hundeøyene.

Hva så med Nicaragua? Her dumper vi borti en annen type svar, nemlig at betydningen er usikker. Det er to teorier.

Den ene sier at ordet er sammensetning. Den ene delen er navnet på en høvding som de første spanjolene møtte, Nicarao. Den andre delen er det spanske ordet for vann - agua.

Den andre teorien sier at Nicaragua betyr "omgitt av vann" på et innfødt språk. Det er uklart om vannet det refereres til er de to innsjøene Lago de Nicaragua (som er den 19. største i verden,  tre ganger så stor som Mjøsa) og Lago de Managua, eller om det er Stillehavet og Det karibiske hav.


Vannet kommer igjen i flagget som har to blå striper - hav - som omgir en hvit stripe - land. Inne i flagget står nasjonalsymbolet, en trekant somsymboliserer landet (kartet viser tydelig at det er trekantet. Inni trekanten er det mange symboler, mest interessant er kanske de 5 vulkanene som symboliserer de fem latinamerikanske landene i det som en gang het  Sentralamerikas forente provinser, dvs. Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua og Costa Rica. Det er nesten som om det norske flagget skulle inneholde symboler for f.eks. Danmark, Island, Færøyene og Grønland.

En finner de samme symbolene i mynten cordoba, som er oppkalt etter den spanske oppdagelsesreisende Fransisco Hernández de Córdoba (1475-1526). Han regnes som grunnleggeren av Nicaragua.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar