tirsdag 3. november 2009

O-fag

Det er spennende tider i Nicaragua. Høyesterett har nettopp foretatt en nyfortolkning av valgloven, og har gitt Ortega mulighet til å stille for tredje gang. Dette har ført til massiv kritikk blant de høyreorienterte, vi møter dette gjennom avisene La Prensa og El Nuevo Diario som leses med interesse hver dag (fyldige - koster 2 kroner). I tillegg har den amerikanske ambassadøren kritisert omfortolkningen. Dermed kom det en trussel om å erklære ham "persona non grata".  Studentene mobiliserte, og da ambassadøren besøkte universitetet fredag i forrige uke kom det til håndgemeng.

Ortega tok imot den avsatte president Zelaya i juni i år da Zelaya ble kastet etter et forsøk på å endre valgloven i Honduras slik at han kunne gjenvelges der (jf. også Chavez i Venezuela). Zelaya, som egentlig hørte til på høyresiden, ble mer og mer venstreorientert gjennom valgperioden og dermed gikk han til slutt over streken ifølge rettsapparatet og de militære.

Det var lokalvalg her i tidligere i år, og etter sigende var dette de valgene i Sentral-Amerika hvor det har vært mest valgfusk,  ifølge min sykkelvenn Olav som har skrevet en artikkel om dette (trykkes trolig i Klassekampen).

Karikaturtegningene av Ortega i avisene er tøffe. På en av dem ser Ortega til høyre og roper at hele verden må støtte Zelaya og bruke alle virkemidler for å endre på situasjonen i Honduras. Deretter ser han til venstre og ber hele verden om ikke å blande seg inn i det som skjer i Nicargua. Pressen ser ut til å like stort armslag som i Norge, det interessante er at sandinistene ikke står bak noen stor avis. Dette er høyresidens domene.

Som sagt er det spennende tider. Det er rolig i Estelí. Det var en demonstrasjon her før helga. Høyrekreftene går inn for å redusere adgangen til universitetene ved å skjære ned på bevilgningene og øke studieavgiftene. Dette er et dramatisk endringsforslag som får studentene til å flokke seg om Ortega og sandinistene.

Oppdateringer følger. Jeg har gjort en raskt sjekk av norske nettaviser for å se hva de skriver om dette. Svaret er enkelt: Ingenting, bortsett fra en liten notis hos nrk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar