søndag 1. november 2009

El Día de los Muertos


1. november er det Allehelgensdag, en katolsk minne for de kristne helgenene. I USA (og etter hvert i Norge) er det denne dagen som er bakgrunn for Halloween.

Denne dagen, Día del Todos los Santos er samtidig El día de los Muertos - "De dødes dag" her borte. Folk drar på kirkegården, steller gravene, maler dem, dekorerer med blomster og annet, spiser lunsj og kommer på ulike måter nær sine døde.

Dette gir også muligheter for arbeid. Personer tilbyr å hjelpe til med å rydde, noe de to jentene på det første bildet gjorde. De hadde hakke og et grev og hadde tydelig vært på jobb fra morgenen av. Vi trengte ikke hjelp, men de mente likevel at vi burde kjøpe nieve - "snø" - den kunne vi sikkert få bruk for i hagen hjemme. Dette er en slags oppraspet og farget isopor som legges på jorda rundt nyplantede blomster. Nieve finnes i mange farger.

Vi inngangen til kirkegården var det marked. Noen solgte jord, andre sagflis. Noen stod klar med maling, stålbørste og rensemidler. Andre solgte blomster og mat. En hadde satt opp en liten lekebutikk. Høylydt musikk, intense rop og tett med folk.


Stemningen var en helt annen enn den en opplever på norske kirkegårder.

2 kommentarer:

  1. Ah for en flott reportasje.. spørsmålet er jo bare, kjøpte dere snø????

    SvarSlett
  2. Vi kjøpte snø - i tre farger.

    SvarSlett