onsdag 11. november 2009

Andre steder - andre skikker

I natt i firetida våknet vi brått i stupmørtna av at en bil kjørte rundt i gatene i nabolaget og annonserte et eller annet over et kraftig høyttaleranlegg. Det ble stille etter hvert, så det var ingen evakuering eller noe slikt på ferde, og heller ikke brann eller annet farlig.

Carmen er alltid til hjelp i slike situasjoner, og da hun kom i morges, kunne hun fortelle at det var en av naboene som var død. Dødsfallet ble annonsert for alle over høyttaler like etter at det hadde skjedd, og bilen kjørte rundt i de barrioene hvor avdøde hadde kjenninger.  Man ser ingen dødsannonser i avisene. Tidligere i ettermiddag kjørte bilen rundt på nytt og annonserte begravelse i morgen

I sekstida i ettermiddag hørte vi plutselig høy og vakker musikk ute i gata. Da ordet "señor" eller "Gud" lød, var det et signal om seremonien knyttet til begravelsen var begynt.  Like etter gikk vi ut for å spise. På hjørnet av kvartalet der vi bor, hadde det samlet seg masse mennesker. Huset hvor avdøde bodde var åpnet ut mot veien, og inne og utenfor satt folk og holdt likvake. Inne i huset lå avdøde i en halvt åpen kiste som var dekorert med blomster og belysning. Da vi kom tilbake et par timer seinere, var det enda flere som hadde samlet seg sittende på hvite plaststoler. Praten gikk stille, ungene sprang rundt som om det var et stort familieselskap. Kisten var fremdeles åpen og belyst.

Begravelsen er i morgen tidlig kl. 9.

1 kommentar:

  1. Ja livet går unektelig videre og da er det sannelig godt at ens sosiale rom sørger for å lmarkere dette grundig. jeg synes det er flott at en er så åpen om dette npr noen dør og at en med en gang samles hjemme hos familien. Det gjør det enklere å prate om og stille opp som støtte de pårørende..

    Jeg er i Roma på jobb og her er det 17 grader ute, men velidg kladt inne i bygningene... br....

    Gleder meg til NIcaragua nå, det blir kjekt!!! Og ja forresten, gratulerer så masse med vel overstått farsdag pappa!!!!

    Klem og suss til dere begge!!!

    SvarSlett