tirsdag 19. oktober 2010

Skummel epidemi

De siste dagene har avisene skrevet om en epidemi som brer seg heri Nicaragua. Sykdommen er kalt leptospirosis og den var helt ukjent for meg inntil nå. Sykdommen, følger etter den kraftige nedbøren vi har hatt, og den skyldes en bakterie som fraktes med dyreurin som vaskes ut i ferskvann. I Store norsk leksikon skriver Bjørn Myrvang, som Sonja konsulterte etter at hun hadde dengue:

leptospirose, infeksjon som skyldes bakterier  som forekommer hos rotter og mus. Sykdommen er nå meget sjelden i Norge. Mennesker kan bli smittet ved å drikke vann eller bade i vann som er forurenset med urin fra infiserte dyr. Bitt av rotte kan også overføre smitte. De fleste tilfeller av leptospirose forløper relativt mildt. Et mindretall utvikler imidlertid alvorlig sykdom i leveren, nyrene, hjertet og sentralnervesystemet. 

Sist søndag planla vi å dra til Estelí Mar for å bade i elva. Turen ble fluksens avlyst etter at vi leste om 15 dødsfall. Nabolandene Honduras og Costa Rica har nå iverksatt tiltak for å hindre at epidemien sprer seg.


Her er en Google-oversatt artikkel fra La Prensa fra 15.10.2010.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar