søndag 16. mai 2010

Tida

Vi er jo noen timer etter Europa, og med innføringen av sommertid ble avstanden ennå større. Vi har imidlertid god overlapping med familien når de er kommet hjem fra jobb. Da er det formiddag her. Det finnes jo oversikter over tidssoner, f.eks. på denne adressen. Der kan man se på forskjellene i tid i ulike deler av verden. De fleste har sikkert også ulike klokker gående på datamaskinen for å vite hva klokka er her eller der.

Det som er interessant når det gjelder norsk tid, er jo at klokka er den samme i hele landet til tross for at landet er faktisk ligger i tre tidssoner! Tidssonegrensene, sett i forhold til Greenwich,  går ved omtrent ved Lindesnes (1 time forskjell vest og øst for den røde streken) og øst for Bodø et sted (1 time forskjell vest og øst for den røde streken). (Jeg antar at hele Norge egentlig ligger innenfor to tidssoner, men sett i forhold til Greenwich, blir det altså tre.)

Dette betyr at det lyseste tidspunktet på dagen skjer mye tidligere lengs øst på Finnmarkskysten, enn lengst vest i landet (1 time og tre kvarter forskjell?) Bildet viser dette tydelig. Finnene har tatt konsekvensen av dette og har lagt seg 1 time før norsk tid etter kartet. (Det er vel denne tida man egentlig skulle ha hatt i Finnmark?)

 Så jordkloden, sola og  fysikken har sin klokke å gå etter, og så har man politiske vedtak som sier noe annet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar