mandag 10. mai 2010

Blokade

Studentene har blokkert det største universitetet i Nicaragua, UNAN. Dermed er de ansatte stengt ute og kan ikke komme på jobb. Det gjelder også Sonja. Det som det strides om, er studentenes adgang til å delta i valgene på ny universitetsledelse. Studentene protesterer mot at de har for liten innflytelse.

Mer om situasjonen her: http://www.laprensa.com.ni/2010/05/04/nacionales/23603

Siden det er flere lesere av bloggen som ikke kan spansk, fikk jeg Google (http://translate.google.com/) til å oversette teksten til norsk. Jeg et sannelig ikke om den ble mer forståelig. Men som eksperiment er det jo interessant. Det går nok mange år før slike oversettelsesprogrammer blir til å stole på. Jeg kunne ha pyntet på teksten, men lar originaloversettelsen stå:


Spanish to Norwegian translation
UNAN-Managua stengt BLI 
Ved Jeniffer Castillo Bermudez
  
Klassene på Campus ved Universitetet Rubén Darío Nacional Autonoma de Nicaragua (UNAN-Managua), ble suspendert i morges etter at en gruppe ledere i Nasjonal Samling Studenter i Nicaragua (UNITE), ble tatt her i huset av studier krav om en påstått svindel som den høyeste myndighetene forplikte i neste valg av dekaner.
  
Walpa Pineda, midlertidig president i UNITE, sa i dag at de ledende det UNAN-Managua, Francisco Guzman, ønsker å holde valg av nye faglige og administrative myndigheter, bryter Artikkel 38 av lov 89 Universitetet Autonomy loven.
  
"Han vil nesten ignorere studentene og vi har en stemme og stemme i dette valget som Dean. Det de (myndighetene) ønsker er å heve CUR (Regional University Centres) til myndighet til å ha et større antall velgere og dermed sikre på kontoret, sier han Pineda.
  
Artikkel 38 av lov 89 sier at Electoral Assembly for Fakultetet Rådet valget vil være sammensatt av alle professorer, assistenter, assistenter og varamedlemmer av respektive fakultetet om å engasjere seg i skolen ved minst en firedel gang, tre ledere av unionen grenen arbeidstakere ikke lærere, studenter på gruppen av de aktuelle fakultetet, så vel som student president skole og elev president for fakultetet.
  
Valg av dekaner ved UNAN er planlagt for neste 19. mai.
  
I denne forbindelse Yader Ayala, president i UNITE, Fakultet for Medisinske fag understreket at for slike valg, Studentene representerer 60 prosent av velgerne.
  
"Vi har rett til å stemme, vår gruppe ledere,  campus presidenter og andre studentledere, og de Vi ønsker å krenke denne retten, og vi vil ikke tillate, sier  Ayala.
  
Nedleggelsen påvirker også CUR og alle vedlegg UNAN universitet. Bare i UNAN-Managua var over 15 tusen studenter som ikke var tatt klasser så langt av UNITE. En nasjonal studie som huset har 28 000 studenter.
  
Uoffisielt det ble kjent at utelukkelse av mye av studentlederne i valgprosessen ville tillate Guzman er gjenvalg som president av universitetets største landet.
  
"Det er en rigget gjenvalg garantert. Første hindre elevene stemme som helhet og sikrer at forlater valgt Deans støtte den. Jeg andre hans senior valgt støtte i det kommende valget av myndighetene ", understreket en kilde til Studentorganisasjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar