lørdag 1. mai 2010

Frisørbesøk

Håret vokser jo, selv om det ikke er så mye av det, og selv om det vokser ganske sakte, må man fra tid til annen til frisør. Nesten nederst i hovedgata i Estelí holder det til en gammel gubbe med ei stødig saks, så for å være fin på håret til 1. mai, dro jeg dit for et par dager siden. Jeg ble bukket inn, han svingte frisørstolen mot inngangsdøra slik at det skulle være mulig å komme på plass på enklest mulig måte. Deretter snudde han stolen mot speilet, gned hendene mot hverandre og gikk i gang.
Første etappe var å kneppe opp de øverste knappene i skjorta slik at skjortekragen kunne brettes inn, deretter kom forkleet på plass over klærne og til slutt ble et håndkle stukket innenfor kanten rundt halsen. Han sa ikke så mye, men hadde et viktig spørsmål:

- "Hvordan skal det klippes?"
- "Veldig kort", sa jeg.
- "Da prøver vi nr 5."

Han satte er plaststykke på den elektriske klippemaskinen og gikk i gang. Etter noen få drag ved ørene ble det klart at dette ikke monnet. Han satte på nummer 3, og da det ble sving på sakene. Lokkene, for det må man få lov til å kalle den grå og litt mørkere busta, falt raskt til golvet og blandet seg med andres skinnende kullsvarte hår.
Når det som var på skallen, var kuttet til forsvarlig lengde, dvs. meget kort, hentet han fram saksa og gikk i gang med finjusteringen. Et og annet strå hadde unnsluppet klippemaskinen. Nå ble det finsiktet med saksa klaprende over hodet. Som et helikopter stupte den ned i en svingede bevegelse og kuttet gjenstridige hårstrå.
Så kom barberkniven fram. Området som skulle skoes helt med, ble fuktet med vann. Nakkehårene ble skrapt av med kjappe bevegelser, det samme gladt håret i den fremre delen av tinningen. Området foran ørene, der kinnskjegget vanligvis befinner seg, var neste mål. Han satte den sylskarpe kniven mot huden og gjorde noen prøvende bevegelser omtrent som når man skal knekke et egg mot steikepanna. Og på samme måte som man bestemmer seg for hvor stor kraft man skal bruke på egget etter å ha følt skallets tykkelse ut fra lyden og kontakten med steikepanna, satte han kniven i med rett trykk og i korrekt vinkel og dro alt av i en rask bevegelse.
Deretter var det ørenes tur, dvs området inne i ørene. (Er det ikke merkelig at håret faller av fra steder der det burde være, og heller tyter ut andre steder, som i ørene?)  Jeg følte litt på usikkerheten da jeg kjente den skarpe kniven som gjorde seg klar til angrep rett utenfor øregangen. En rask vridning med kniven, og så var de hårene fjernet. Den øvre delen av barten falt som tørt gras for slåmaskin etter samme metode som var brukt ved kinnskjegget. Etter alt dette ble de litt nybarberte områdene dynket med barbervann, og av sviingen var det tydelig at alkoholprosenten var særdeles høy. På den annen side ble faren for infeksjon i den jomfruelige huden betydelig mindre.
Så fram med saks og kam, nå var det øyenbrynene som skulle til pers. Øyenbrynene ble gredd opp og saksa kuttet av det som kom ut på den andre siden av kammen som ble presset mot beinet. Det var ye  greing og finsikting før han sa seg fornøyd.
Så stod nedre del av barten for tur. Mye finsikting der også og en hyppig klapperslangeklapring med saksa før et og og et hårstrå ble forkortet. Så la han bort kammen og angrep nesen. Der vokser det jo også hår. Inni. Med tommel og pekefinger løftet han nesen fram og opp og gjorde angrepsvinkelen bedre. Ikke noe hissig klapring nå. Det er jo ikke store området å bevege seg i. Saksa var ikke helt patent, og når han hadde klippet litt og skulle ta ut saksa for å skifte posisjon, hendte det at et eller flere hårstå satt fastklemt i saksa. De ble røsket rett ut av hårfestet slik at tårene stod i øynene.
Så kom barberkniven igjen, nå gjaldt det finjustering av barten. Huden ble fuktet og området over, og det ved siden av munnvikene ble ryddet på forskriftsmessig vis.
Så nærmet det seg avslutning. Først var det kjemming av håret med kam fylt av bomull, så kjemming uten bomull, så børsting med korthåret børste, deretter langhåret børste. Så finsiktet han alt han hadde klippet for å luke ut eventuelle hårstrå som var avvikende fra det som nå var satt som standard. Til slutt ble godlukt klappet vennlig på plass rundt omkring. Håndkleet ble fjernet, deretter forkleet. Ny børsting med langhåret børste. Skjortekragen ble vent ut, og skjorta ble kneppet igjen, og så enda en børsting. Deretter ble stolen snudd mot utgangsdøra, og jeg kunne stige ut. Det er lenge siden jeg har vært så pen på håret, sier Sonja.
45 minutter tok prosessen. Prisen: 12 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar