tirsdag 18. mai 2010

Babyshower

Når e ny nicaraguansk borger er på vei, arrangeres det en såkalt "babyshower". Da inviteres familie og venner og det lages en fest for barnet som skal fødes. Gjestene har med seg gaver til mor og barn. Vi var invitert på en slik babyshower for et par uker siden. Den norske punktualiteten sitter fremdeles godt i, så a vi kom, var komiteen i ferd med å pynte lokalet. Etter hvert kom det folk sigende, og til slutt var det massevis til stede. Gavebordet ble fylt opp, og så ble det ulike selskapsleker. På bildet deles det ut dopapir, man skulle gjette omfanget på morens mage, jeg bommet iallfall kapitalt. "Mener du at jeg er så svær?" spurte Leanita da jeg kom med ganske mange tørk for å måle. Etter dette var det kappspising av barnemat, en med bind for øynene skulle mate en annen med teskje, og så skulle en baby henges i nebbet på storken, en parallell til å sette halen på eselet. Alle fikk et lite plastsmykke da de kom. Det skulle bæres rundt halsen. Hvis en la hendene slik at de berørte hverandre på bordet, kunne hvilken som helst person komme og be om å få smykket.  Den som hadde flest til slutt, vant. På denne måten var det stadig noen som kikket på meg i noen få innledende minutter, men så kom den ene handa borti den andre, smykket ble hentet av ei jente på nabobordet, og dermed var det slutt på oppmerksomhet fra den kanten.

Jeg tenkte først at denne skikken, som har en engelsk betegnelse, egentlig går ut på å dusje - "shower" det ufødte barnet med gaver. På nettet står det imidlertid at dette er en skikk som ble startet av en tysk innvandrer i USA en gang på 1700-tallet som het Franz Schauer. Han var sølvsmed og oppfordret bemidlede New York-beboere til å gi gaver til det ufødte barnet. Etter at skikken begynte å bre seg, glemte man forbindelsen til opphavsmannen, og endret skrivemåten.

Denne skikken er ikke kommet til Norge etter det jeg vet, men hvis noen er interesserte i regler og etikette, finnes det noe her. Halloween er jo kommet for å bli, kanskje dette blir det neste vi får fra USA?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar