tirsdag 9. februar 2010

Busstur

Buss er et pålitelig og billig transportmiddel. En tur fra Estelí til Leon, dvs. 140 km på vel to timer, koster mindre enn busstransport mellom to nærliggende busstopp i Trondheim, prisen er 70 cordobas, dvs ca 20 kroner. Det gjelder å være litt tidlige ute, ellers kan mn bli sittende på den sida hvor sola skinner inn, og det blir varmt etter hvert. Setene er akkurat passe brede til to personer, men er man herfra betyr det fort fire, det gjelder bare å presse seg godt sammen. Stor bagasje lempes på taket, liten bagasje tas inn.

Før avreise er det full trafikk av selgere. En kan kjøpe frukt, is, maislefser, godterier, vann og mer til, alt annonsert med høye stemmer og til lav pris. Noen tiggere kommer også gjennom bussen og får sine cordobas, dette er folk som har ulike former for handikap. Uvanlig, men likevel en måte å skaffe penger til livets opphold. Like før avgang ropes de siste etternølerne inn i bussen, sjåføren kommer, korser seg, og så kan turen begynne.

Det er varmt, folk går av og på, går fram og tilbake, selgere kjører fram med en buss og tilbake med neste og selger ditt og datt fra kurver som bæres på hodet eller lirkes fram og tilbake mellom stående passasjerer i den trange midtgangen. Den siste bussen vi reiste med, som langt fra var ny, hadde fått installert dvd-spiller og et utrolig bra lydanlegg. Vi så ingenting av filmen - Die Hard 4 - men hadde sterkt følelsen av å være under konstant beskytning eller i slåsskamper. Filmen varte omtrent like lenge som reisen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar