mandag 1. mars 2010

Tsunami

Vi hadde belaget oss på en rolig dag på stranda, med lørdagsmorgen kl. 0700, da den daglige løpeturen skulle finne sted, kom beskjeden om jordskjelvet i Chile. Noen hadde vært i kontakt med Norge og serverte historier om at en bølge på flere titalls meters høyde var på vei. Vi sprang likevel morgenturen, varslet noen uvitende turister på stranda, dusjet, skiftet og tok bussen til León ca 0900. Folk var generelt sett lite bekymret. Bølgen var ventet kl. 0952, men et nytt varsel oppgav at den bare var på 1 meter, noe som betyr at den knapt ville være synlig bland de andre bølgene som slår innover land. Hotel Suyapa ble stengt, de ansatte evakuert, kun en vakt var igjen. En turistguide som jeg snakket med etterpå hadde satt seg på en bergknatt ved stranda for å se (klar til å løpe til en høyde i nærheten dersom det ble nødvendig), men han så ingenting spesielt.

León ligger 20 km inn i landet, 80 meter over havet. Der var det helt rolig.  Vi spiste frokost, gikk på museer, tok en mojito og tok taxi tilbake rundt ett.

León ligger også i et jordskjelvområde. For de spesielt interessert kan jeg vise til følgende artikkel:
http://www.laprensa.com.ni/2010/01/25/departamentos/14160. Til tross for at det nevnes at "erupción volcánica, un tsunami, inundaciones y un terremoto a alta escala" er mulig, tar folk det helt med ro. Skjer det noe slikt, så skjer det, infrastrukturen er på plass, og det har nylig vært en katastrofeøvelse. Det vi var med på, viste iallfall at det ikke var noen panikk å se. Bildet nedenfor viser hvordan bølgene spredte seg. Som en ser er fargen utenfor Nicaragua gul, noe som betyr at det var liten effekt her.  Bildet er hentet herfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar