mandag 1. mars 2010

Abort

Etter det jeg forstår, er det to land i verden der abort er totalforbudt, det ene er Nicaragua, det andre er Chile. Årsakene til situasjonen her må tilskrives politiske forhold. Det er nå nære relasjoner mellom den katolske kirken og sandinistene. Langs veiene kan man se bilder av Ortega der han står mot lyserød bakgrunn og priser samarbeidet. Han viderefører et samarbeid mellom kirke og stat som ble startet av den neoliberale presidenten Boleano (de neoliberale utgjør opposisjonen i dag). Ortega var tidligere for abort, så det vi ser i dag er vel et uttrykk for politisk opportunisme.

I León ligger det ei 27 år gammel dame på sykehus. Hun har kreft, og er klar for cellegiftbehandling. "Amelia", som hun kalles i avisene, er gravid. Og der er problemet. Dersom hun gis cellegift, kommer hun til å abortere, dermed brytes loven og både hun og legene som står for behandlingen er hjemfalne til straff. Det er heller ikke mulig for henne å ta abort før behandlingen starter, årsakene er de samme.  Dette har opprørt mange, og det er nå dannet en soliaritetsgruppe som demonstrerer utnfor sykehuset hun ligger på.

Såkalt "terapeutisk abort", dvs. abort for å redde mors liv uanset årsak, er ulovlig. Denne lovgiviningen rammer mange. Syke, ofre for voldtekter og ofre for incestovergrep har ikke anledning til å ta legal abort. Dersom en illegal abort utføres og oppdages, straffes kvinnen såvel som den som utførte inngrepet. Straffen er opptil seks års fengsel.

Men dette gjelder ikke alle. Den lille majoriteten som har råd, sørger for at døtrene kan reise til land hvor abort er lovlig.

En bakgrunnsartikkel ligger her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar