mandag 27. september 2010

Museo de leyendas y mitos

I León ligger et museum av den litt mer spesielle typen.  Bygningens historie er spesiell. Under diktoratoren Somoza fungerte den gule murbygningen som fengsel. Minnene om dette er tatt vare på og kombinert med tradisjonelle nicaraguanske myter på en særpreget måte.
            Under omvisningen forteller guiden to historier parallelt. Den ene gjelder er knyttet til regimemotstandernes liv bak  murene, den andre er knyttet til overnaturlige skikkelser i Leóns historie. Fangelivet er vist gjennom gjenstander de brukte og gjenom malerier på murene. Den mytiske historien er vist gjennom figurer i pappmasjé.
            I det første rommet sitter en person i helfigur. Det er grunnleggeren av  museet. På den ene siden av henne står Ruben Darío, nasjonalpoeten, på den andre siden en prest som har et godt ettermæle.
            I et annet rom sitter La Gigantona og El Cabezón, "Den høye damen" og "Han med det store hodet". Hun er velkledd og illustrerer de spanske erobrerne. Han representerer de innfødte. Størrelsen på hodet illuderer at hans klokskap ikke skal undervurderes. Før jul ser en disse figurene i massevis av opptog der de er fulgt av en eller flere trommespillere.
            I samme rom kan en se torturbenkene som var i bruk av de brutale fangevokterne.
             Et annet rom står La carreta nagua – "Dødsvogna". Den blir fulgt av El perro cadejo , en skummel hund som varsler død.
            I neste rom treffer en på La taconuda, "Damen i høyhælte sko". Hun har forført, og forfører  fremdeles menn som er seint ute. Sammen med henne står "Griseheksa" - La chancha bruja – hun er på jakt etter utro menn. Treffer hun på en slik, vil han bli hardt straffet. (Etter de siste statistikkene er 770% av nicaraguanske menn utro – rekord i Latin-Amerika – så hun har mye å gjøre.)

            
Fengslet hadde sin egen vannforsyning. En stor brønn står like ved porten. Da Somozastyret ble kastet, ble fangene frigjort. Mange av dem kan fremdeles berette om livet bak murene. Ikke alle fangevokterne kan gjøre det. Mange av dem ble henrettet. Likene ble styrtet i den dype brønnen. Så ble etterfylt med stein før man tømte i betong.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar