fredag 16. juli 2010

Slik bygger man ei øy


GeoTagged, [S15.82065, E69.96879]

Følelsen var ganske rar. Vi satt på ei lita øy, kanskje en meter over vannflata og hørte på guiden som fortalte om livet her ute på Los Uros noen kilometer fra fastlandet. En båt gikk forbi, og da bølgene slo mot øya, forplantet bevegelsen seg innover land sik at den lille sletta vi satt på bølget opp og ned. Jeg gikk opp mens hun som satt og laget mat 10 meter unna, gikk ned i en liten bølgedal.
Øya vi satt på var bygd for hånd. Opprinnelig hadde disse samfunnene utviklet seg vet at flere sivbåter ankret opp sammen. Når det så ble behov for mer plass, bygde man ut. I dag hentes et metertykk lag av råttent siv, nærmest torv, fra spesielle områder i Titicaca hvor det er grunt. Store flater på opptil 10x10 meter sages ut med ei svær håndsag, deretter kuttes denne i kvadratmeterstore biter som fraktes til øya. Det slås det små påler i hjørnene på stykkene og de gjøres fast til hverandre, og til hovedøya, med tau. Så legges det flere lag av siv på kryssog tvers for å binde det hele bedre sammen. Deretter ble øya fortøyd til bunnen med tau og stein.
På hver lillle øy bor det fem-seks familier. Det moderne samfunnet nærmer seg langsomt. Nå kan barna gå på skole, de får strøm fra solcellepaneler, og de lærer å snaake spansk. Selvsagt betyr turisme en del også. Folk som har vært her før, sier at antallet øyer heller øker i takt med turismen enn befolkninga-grunnlaget.

Sivet er et kapittel for seg, det brukes til, bygningsmaterialer, brensel, og når det er ferskt, til dyrefor og mat for folk. Vi fikk et tre meter langt strå som var hvitt i den tykkeste enden som var et par cm tykk. Det ytterste laget kunne skrelles av, jf. banan, og så var det bare å spise. Ikke aromatisk akkurat, men noe i nærheten av ihjelkokt potet.
Besøket ble avsluttet med en rotur i en tradisjonell sivbåt. Noen husker kanskje Heyerdahls Tigris. Det var her oppe han hentet spesialistene som bygde båten. Jeg kjøper ikke souvernirer så ofte, men en 60 cm lang modell av en tradisjonell sivbåt kunne jeg ikke motstå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar