søndag 24. januar 2010

Ah, det var god tobakk!

Nå er tobakken i god vekst. Marker som lå tomme da vi kom, er nå grønne og fulle av meterhøye planter med store blader som suger opp vann og næring og omdanner det hele til nikotin! Når bladene er utvokst, høstes de og tørkes i store låver - som for sikkerthets skyld er merket med "øyking forbudt".

Estelí regnes som en av sigarhovedstedene i verden, og rundt byen ligger det en rekke store fabrikker. En av dem er Scandinavian Tobacco Group som ligger ved innkjørselen østfra, et par kilometer fra oss. Her inne rulles det tobakk etter alle kunstens regler.

Når vi sitter på takterrassen og vinden kommer østfra, stryker den over taket på Cubanica sigarfarbrikk og trekker med seg den deilig sigarduften de hundre meterne over til oss. Det er sannelig godt av jeg er ikke-røyker slik at jeg fullt ut kan nyte den deilige aromaen. Etter revolsusjonen på Cuba, i 1961, forlot Jose O. Padron Cuba etter at familiens eiendommer ble konfiskert av staten. I 1970 etablerte han seg i Estelí. En lang artikkel ligger på nettsiden til det kjente sigartidsskriftet Cigar Aficionado.

Klikk her og se en video som viser litt av sigarproduksjonen i byen, og samtidig litt av livet i Estelí. Det politiske innslaget et stykke uti er jo interessant. Sigarrøyking er en hobby som må opprettholdes av hensyn til arbeidsplassene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar