tirsdag 20. april 2010

Gatekjøkken

Ordet "kjøkken" er beslektet med "å koke" og "kokk". Normalt regner en jo et kjøkken som en del av huset, som noe permanent som ikke lar seg flytte på. Men så finnes det jo gatekjøkken, da. Og det er det mange av i Estelí. Når de tblir kveld, kan det plutselig dukke det opp en liten vogn på hjørnet der man selger stekt mais, maispannekaker, kylling eller annet godt. Dette er bevegelig kjøkken som trilles til og fra, noen er store og slepes med bil, andre er bare handvogner.

Oppe på markedet står det en virkelig kan kalle et gatekjøkken. Det er murt opp en ovn ute på gata, og her lages det mat så lenge det er aktivitet på markedet. Det fyres med ved og gjennom lukten av deilig stekt mat kan kjennes på lang lei. Den ferme kokka svinger seg i hvtt forkle og roper ut tilbudene mens hun steker og braser. Dersom man ikke ønsker å ta maten med seg, er det et lite rom inne hvor man kan sette seg ned og nyte den nylig lagede og gloheite maten.

Når markedet stenges om kvelden står ovnen der, ute på fortauet, for i motsetning til mye annet er den ikke mulig å ta med seg.

1 kommentar:

  1. Jeg følger med dere!
    Jeg skulle bare si at jeg har også gitt meg bloggingen i vold. Mest i anledning min fortsatt pågående fereitur til Troms. Her finner dere meg:
    http://kvannmyrvollen.blogspot.com/

    SvarSlett